Ingrediente
Blat :
5 ouă
120g zahăr
5 linguri făină
unt pentru uns forma
Crema :
4 ouă
150 g zahăr
2 batoane de ciocolată sau 2 linguri de cacao
200 g unt proaspat
3 linguri de zahăr pentru glazură
Mod de preparare:
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul, pană se face ca o cremă. Se adaugă făina şi albuşurile bătute spumă. Se unge forma de tort cu unt, se presară făină şi se toarnă din compoziţie astfel ca pătura să nu fie mai groasă ca muchia cuţitului. Se coc pe rînd 7—8 foi, se scot din tavă cat sunt fierbinţi şi se pun pe masa de aluat.
Crema pentru tort : se bat ouăle întregi cu zahărul şi vanilia, într-o oală mică, pusă în alt vas cu apă clocotită, la foc. Se bate pînă începe să se îngroaşe. Se adaugă ciocolata muiată pe marginea maşinii cu o lingură de apă sau 2
linguri de cacao frecată cu puţin lapte. Cand crema este gata, se dă la 0 parte, amestecînd mereu pînă se răcoreşte. Se freacă spumă untul, apoi se amestecă încet cu crema după ce s-a răcit de tot. Se aşază foile unele peste altele, punand cremă între ele.
Ultima foaie se lasă de o parte, pană se glasează cu zahăr ars; se arde zahărul într-o cratiţă la foc iute. Cand zahărul este complet topit şi începe să se închidă la culoare, se toarnă pe foaia de tort şi se întinde repede cu ajutorul unui cuţit lung, înfierbîntat, pană nu se răceşte. Dacă totuşi se răceşte, se pune foaia de tort o clipă în cuptor, pentru ca muindu-se zahărul, să se poată întinde bine. Cat timp se glasează, foaia de tort se ţine pe o placă unsă cu ulei, pentru ca picăturile de zahăr curse pe margini, să nu se lipească de masă.
Tot cu ajutorul cuţitului, pînă nu se răceşte zahărul complet, se înseamnă feliile de tort, apăsand bine, ca să se poată tăia tortul uşor cînd se serveşte. Foaia glasată se aşază deasupra.
Written by Dundy in
Torturi
Tort dobos
Taguri :Retete culinare, retete mancaruri, retete prajituri, retete usoare, retere rapide, retete chec, retete dulciuri/desert, retete mancaruri, retete salate, retete supe/ciorbe, retete tarta, retete torturi, retete aperitive, cum se prepara, cum se face mancare, cele mai bune retete, reteta magica, gateste rapid, salate dieta,,,,,Omleta cu spanac, drob de pui, drob cu mile, drob simplu, clatite cu ciuperci, aperitiv cu oua pane, aperitiv frantzuzesc, ciftele ,,,,, chec rapid in doua culori, chec cu branza, chec cu caise si nuca, chec cu ciocolata, chec cu visine, chec cu mere, chec simplu, chec cu lamiae,,,,, rulada cu dulceata si visine, salam de biscuiti, rulada cu creama de capucino, clatite cu ananas, clatite cu mere ,,,,,,,, friptura de porc, carnati de porc, friptura de curcan cu sos de gutui, friptura de iepure, friptura de vita, friptura de pui la cuptor, friptura de mile, sarmale, cartofi frantuzesti, cefa de porc marinata ,,,,,,, rulouri in sunca, ficatei in bacon ,,,,,,, prajitura branza de vaci, prajitura cu mere si frisca, prajitura cu vanilie, prajitura cu mere, prajitura cu visine ,,,,,,, salata de legume cu carne de pui, salata de rosi, salata de ton, salata de varza acra, salata de pui, salata de fructe, salata de vinete, salata de beof ,,,,,,,, supa de rata cu taitei, ciorba de legume, ciorba de fasole cu bacon afumat, ciorba de pui, ciorba de vacuta, ciorba de perisoare, ciorba de sfecla rosie coapta, ciorba de burta ,,,,,,,,, tarta cu pere, tarta cu piersica, tarta cu struguri, tarta cu cafea, tarta cu branza si affine,,,,,,,,,, tort dobos, tort de biscuiti, tort de budinca de vanilie si ciocolata, tort cu ciocolata si frisca, tort cu portocale, tort cu capsiuni
Categorii
- Aperitive (8)
- Bauturi (6)
- Chec (14)
- Cozonac (5)
- Dulciuri/Desert (18)
- Mancaruri (15)
- Mancaruri rapide (16)
- Prajituri (14)
- Salata (13)
- Sosuri (7)
- Supe / Ciorbe (13)
- Tarta (7)
- Torturi (9)
Un blog culinar simplu dar rafinat.
Un produs Blogger.