Colaci de Craciun

Ingrediente:


-1 linguriţă sare
-vanilie
-coajă de lămâie rasă
-100 g stafide
-1 ou 
-zahăr pentru presărat


Mod de preparare:
 
Din făina cernută se prepară mai întâi maiaua. 0 parte din făină se opăreşte cu 3/4 pahar de lapte clocotit, se amestecă bine până se răceşte, se adaugă drojdia dizolvată în restul de lapte uşor călduţ. Se amestecă bine şi se lasă să crească. În timp ce maiaua creşte se bat gălbenuşurile (ajutor) pe marginea aragazului şi se amestecă cu sare şi zahăr până ce acestea se topesc fără să se încălzească prea tare compoziţia. 
Se adaugă apoi 2 linguri de ulei, rom, smântână, vanilie, stafide şi coaja de lămâie. Dupa ce se amestecă bine se adaugă albuşurile bătute spumă şi se pune totul peste maiaua crescută. Se amestecă uşor cu restul de făină şi se începe frământatul care durează cam 1/2 oră, până ce coca nu se mai lipeşte de mâini. Se începe încorporatul uleiului amestecat cu untul călduţ. Se netezeşte la sfârşit coca, se acoperă vasul şi se lasă să crească. O cocă reuşită creşte în circa 4 ore. Coca crescută se aşează în forme unse, pregatite astfel: se iau bucăţi de cocă, care, după apreciere, ar umple forme cam ceva mai mult de jumătate. Se lucrează pe planşetă şi cu mâinile unse cu grăsime. Se întinde coca cât lungimea formei, se unge cu unt sau cu ulei şi se rulează. Rulourile se pot împleti în două sau în trei şi în acest caz vor fi subţiri, iar dacă rămâne un singur rulou, acesta se face mai gras. Se fac rulouri subţiri şi atunci când cozonacul se umple cu nuci, rahat, cacao etc. Coca crescută în forme se unge cu ou bătut, se presară pe deasupra cu zahăr tos sau cu mac. Se pot adăuga şi bucăţi de miez de nucă. Se coc la început la foc domol, iar după 1/4 oră la un foc potrivit. Se încearcă des ca să nu stea mai mult de 3/4 oră în cuptor, deoarece se înnegreşte.



Taguri:Retete culinare, retete mancaruri, retete prajituri, retete usoare, retere rapide, retete chec, retete dulciuri/desert, retete mancaruri, retete salate, retete supe/ciorbe, retete tarta, retete torturi, retete aperitive, cum se prepara, cum se face mancare, cele mai bune retete, reteta magica, gateste rapid, salate dieta,,,,,Omleta cu spanac, drob de pui, drob cu mile, drob simplu, clatite cu ciuperci, aperitiv cu oua pane, aperitiv frantzuzesc, chiftele,spaghete cu ton, spaghete cu smantana si cascaval, branza, Chicken Nugget ,,,,,chec cu branza, chec cu caise si nuca, chec cu ciocolata, chec cu visine, chec cu mere, chec simplu, chec cu lamiae,,,,, rulada cu dulceata si visine, salam de biscuiti, rulada cu creama de capucino, clatite cu ananas, clatite cu mere ,,,,,,,,carnati de porc, friptura de curcan cu sos de gutui, friptura de iepure, friptura de vita, friptura de pui la cuptor, friptura de mile, sarmale, cartofi frantuzesti, cefa de porc marinata ,,,,,,, rulouri in sunca, ficatei in bacon ,,,,,,, turta dulce de craciun, trufe de ciocolata, bomboane de cocos, prajitura cu mere si frisca, prajitura cu vanilie, prajitura cu mere, prajitura cu visine,prajitura cu capsiuni si glazura ,,,,,,, salata de legume cu carne de pui, salata de rosi, salata de ton, salata de varza acra, salata de pui, salata de fructe, salata de vinete, salata de beof ,,,,,,,, supa de rata cu taitei, ciorba de legume, ciorba de fasole cu bacon afumat, ciorba de pui, ciorba de vacuta, ciorba de perisoare, ciorba de sfecla rosie coapta, ciorba de burta, ciorba adreneleasca de pui  ,,,,,,,,,  tarta cu pere, tarta cu piersica, tarta cu struguri, tarta cu cafea, tarta cu branza si affine,,,,,,,,,, tort de biscuiti, tort de budinca de vanilie si ciocolata, tort cu ciocolata si frisca, tort cu portocale, tort cu capsiuni.... porunb copt cu ciuperci, omleta cu ardei rosii si cascaval, salata de icre cu ceapa verde, placinta de mere in foaie de gris, lasagna, tiramisu, risotto, salata caesar de pui, ciorba de porumb, salata  coleslaw,strong mojito,blat pentru pitzza, ciuperci unmplute cu cascaval, gogosi pufoase, spuma crema de dovleac, orgasm, b52, blue eyed blonde, bora bora cocktail, salata de pui, paste si busuioc, salata orientala de vara, chec cu miere, spaghete cu ton, cascaval, sos de visine, caise, piersica, capsuni, fragi, zmeura, mere, maces, vin rosu, zahar ars, vanilie, chec ciocolata, aluat de strudel, chec de albus, Tarta cu piept de pui si mazare, tort bezea cu fructe, chec cu fructe, Prajituri de casa, ciorba de peste, nuci si cafea, Roșii cu mozarella pe scobitoare, tarta aromata, tort cu crema de zahar ars, ecler, savarina, chec rapid, cozonaci impletiti cu mas stafide si rahat, cozonac cu ciocolata si alune, cozonac bucovinesc, cozonac cu nuca mac si rahat, Mississippi mud pie, Sarmalute in foi de vita, bombe, raci fierti. supa de raci, bulgari de zapada, colaci de craciun, friptura taraneasca de porc, papanasi fierti, rulada festiva de carne de porc, prajitura fanta

Leave a Reply